8/21/2009

פרוייקט תקשוב החינוך ברמלה

נכון, הסרטון הזה על מיחשוב בית הספר בג'ואריש רמלה אכן נגוע פוליטית - וגופים שונים (העיריה, הסתדרות המורים ועוד ועוד) 'תופסים טרמפ' על הפרוייקט. יחד עם זאת, זה דבר יפה ומעודד.
פעמים רבות כשחושבים על למידה מתוקשבת עולה בדימיון כיתת מחשבים גדולה, מרובת עמדות וגדושת ילדים (מרעישים). אני מוכרחה לומר שהסרטון פתח את עיני גם בנוגע לאפשרות של ישיבה פרטנית מול מחשב - מורה ותלמיד לומדים יחד.

חזון מהפכת התקשוב במערכת החינוך

האם שנת הלימודים תש"ע שבפתח מזמנת מהפכה בתחום שילוב טכנולוגיות המחשב בחינוך? לא ברור, אם כי שר החינוך מקדם את פניה בבשורות על קידום המיזמים בדבר "מחשב לכל מורה". גם ההצטיידות הטכנית היא איזה שהיא התקדמות. אני שוקלת להגיע עם המחשב הנייד שלי לבית הספר. יש לי הרושם שאתפס אצל כמה מעמיתי כ"חייזרית".
במגזין "עסקים" של מעריב מיום 21.8.09, יש כתבה נרחבת בנושא קידום התקשוב בחינוך ("מקלדת וגיר" מאת אפרת זמר). שמחתי לקרוא שיש הבנה (אצל הכתבת והמרואיינים גם יחד) על הצורך בשינוי מהותי - תפיסת מקומו של המורה בתהליכי ההוראה והלמידה בעידן הידע צריכה להיות אחרת. נאמר שם: "היו מהפכה חקלאית ומהפכה תעשייתית, ועכשיו יש מהפכת הידע. צריך לקלוט את זה ולתת למורים את הכלים, כמו הפתגם הידוע: במקום לתת להם דגים, צריך לתת להם חכות".
הכותבת הציגה שאלות זהות בענייני טכנולוגית מחשב למורה ואנגלית ולילד בכיתה ט'. אתם מוזמנים לנחש מי ידע מה ובדרך גם לבחון את עצמכם. אלה השאלות:
1. ציינו 2 חברות המייצרות מערכות הפעלה למחשבים.
2. מה זה USB?
3. מה זה בלו-טות' (bluetooth)?
4. כמה תווים אפשר לשלוח בטוויטר?
5. כמה חברים יש לך בפייסבוק?
6. מהי תוכנה למסרים מיידיים?
7. כמה תוכנות כאלה אתה מפעיל?
8. מנה כמה שיותר תוכנות בחבילת 'אופיס'.
9. איך קוראים לטלפון של אפל?
10. איך קוראים לספר האלקטרוני של אמזון?
11. איך קוראים לאנציקלופדיה באינטרנט?
12. מה זה LOL?
13. מה זה יו-טיוב?
14. מה זה ללנקק?
15. מה עושים עם סקייפ?
16. מה זה דוס?

אם עניתם נכונה אתם זכאים לעלות כיתה בבית ספרנו.

8/10/2009

מחקר על איך עושים מחקר

כמה דברים מעניינים שקראתי אודות עריכת מחקר וכתיבת תזה באחד הבלוגים של 'תפוז'.
כדאי לקרוא שם את הרשומה הנושאת את השם "להצליח כתלמיד מחקר" וגם את זו שבהמשכה: "להמשיך להצליח כתלמיד מחקר". הכותבת משתפת בכנות ובישירות נעימה את הקוראים בחבלי כתיבת התיזה שלה, ומציידת את הקוראים בטיפים ענייניים וישימים.
פרט לנסיונה שלה, מתבססת הכותבת גם על המאמר:How to be a Good Graduate Student .
כיוון שמנחה כבר יש לנו, הרי שאנו מדלגים הישר לשלב הקריטי - מציאת שאלת החקר. ואולי נכון יותר לגבי לומר 'מיקוד' השאלה, לאור שטף הרעיונות שמשמש כבליל במוחי הקודח.