10/13/2009

אוניברסיטה מהסרטים

מי שנכנס ל-yoytube החודש התקשה לפספס את ההפניה להקלטות הוידאו של הרצאות אקדמיות מבית מוסדות השכלה גבוהה בישראל (האוניברסיטאות של ירושלים, ת"א, הטכניון והאוניברסיטה הפתוחה).
בכך הצטרפה ישראל סוף סוף לפרוייקט סרטוני הוידאו הלימודיים (youtube edu).
הפרויקט מאפשר לגולשים לצפות בסרטוני וידאו של הרצאות, ולהיות "שומעים חופשיים" מהבית. את התוכן בערוץ יכולים הגולשים למיין באמצעות שפות או נושאים. כמו בערוצים אחרים של יוטיוב, אפשר לדרג את הסרטונים, להגיב או לשתול אותם באתרים אחרים.
כניסה לקישור להרצאות בעברית מגלה היצע שנכון לעכשיו הינו מאכזב מאוד (במיוחד בהשוואה לאוניברסיטאות אמריקאיות).
אם מטרת העלאת ההרצאות לרשת הינה הנגשת הידע לקהל הרחב, הרי שזו מטרה יפה וטובה.
אם המטרה היא יחצני"ת, במובן שזה מאוד אופנתי בקרב מוסדות אקדמיים במערב לפתוח את חומרי הלמידה ברשת, הרי שכדאי שמגוון החומרים שיועלו לטובת הגולשים יהיה עשיר בתכניו וכמותו, באופן שיהלום את כבודם של המוסדות להשכלה אקדמית בישראל.
אם המטרה היא ממש למידה דרך הרשת, יש לחשוב על אופן בניית המאגר ותיוג הפריטים בו, כך שיקל על הלומד להגיע אל הפריט הרצוי גם מבלי לדעת על קיומו מראש.
ועוד עניין, כאילו טכני, אבל בכל זאת מהותי לעניין הלמידה. חיפשתי איזו הרצאה בנושא לימודי שהוא גם אקטואלי, לאור זכייתה של פרופ' יונת בפרס נובל. הגעתי להרצאתו של פרופ' צ'חנובר שעניינה חלבונים. מה טוב. אלא שלפני שאזכה לשמוע הסברים מדעיים מלומדים, היה עלי להאזין לקונצרט. זו היתה התכנית האמנותית לפני ההרצאה לקהל באולם. מדוע גם לרשת עלתה ההרצאה כשהקונצרט מקדים אותה? לא ברור.
אולי בגלל שלהרצאה קוראים "מדוע על חלבוני גופנו למות כדי שאנחנו נחיה" זו הדרך להמחיש את הנחיצות שמשהו יקרה רק אחרי שמשהו אחר מתרחש.
אגב, נגינה טובה מאוד. ההרצאה שבעקבותיה מרתקת שבעתיים. הנה:

תגובה 1:

  1. כמו שצריך לחכות בסבלנות להרצאה (אחרי הקונצרט), אני משערת שצריך לחכות בסבלנות שמאגר ההרצאות המוקלטות יתמלא. אני חושבת שכל הסיבות שמנית להעלאת הרצאות ליו טיוב נכונות ולכן אני מאמינה שבסופו של דבר המאגר יגדל. עם הזמן והניסיון גם צורת העלאת התכנים תשתפר. לפחות אני מקווה.
    עד אז אפשר לכתוב למוסד המעלה את התכנים או להגיב להקלטה ולתת עצות ליעול.
    דפנה

    השבמחק